FAQ: veelgestelde vragen

Heb je een vraag? Misschien vind je hier antwoord wel. Vind je toch niet wat je zoekt of wens je aanvullende informatie, stuur gerust een mail naar welzijnjong@tejo.be.

 

Hoeveel kost de expo?

Onze belevingsexpo is gratis.

Moet ik reserveren?

Om een rustig expo-bezoek te kunnen garanderen, vragen we je inderdaad om (via deze website) te reserveren. Je kan er kiezen tussen een individueel bezoek of een groepsbezoek. Als je door omstandigheden niet kan komen, kan je vlot en digitaal je afspraak annuleren of verzetten.

Individueel bezoek

  • Met gezin, vriend(en), collega(‘s), …
  • Te boeken voor 1 tot 4 personen
  • Je bezoekt de expo zonder begeleiding

Groepsbezoek

  • Met klas, leefgroep, jeugdbeweging, …
  • Te boeken voor 5 tot 25 personen
  • Een vrijwilliger staat ter beschikking om je wegwijs te maken en vragen te beantwoorden

Voor wie is deze expo bedoeld?

We richten ons in de eerste plaats op jongeren tussen (ongeveer) 12 en 18 jaar. Natuurlijk ben je ook heel welkom als je wat jonger of ouder bent. Iedereen kan de expo op eigen tempo volgen en eruit halen wat hij/zij interessant vindt.

Je kunt de expo alleen bezoeken, met een vriend(-in), je gezin, … . Ook groepen (klassen, jeugdbewegingen, jeugdvoorzieningen, …) kunnen bij ons terecht.

 

Hoe lang duurt een bezoek?

Reken op ongeveer anderhalf uur als je door alle teksten en beelden van de expo wil gaan en de belevingsopdrachten rustig wil uitvoeren.

Als je een groepsbezoek plant, voorzien we een tijdslot van anderhalf uur. Daarna ontvangen we een nieuwe groep. Als je een individueel bezoek plant, kun je in principe blijven zolang je wil. Twee zaken om dan rekening mee te houden: 1. het zou kunnen dat er een groepsbezoek start tijdens je aanwezigheid. Dat betekent zeker niet dat je de expo dan moet verlaten.  2. het Maagdenhuis (locatie expo te Antwerpen) sluit om 13u (middagpauze) en om 17u de deuren. Tegen dan moet je bezoek wel afgerond zijn.

Met hoeveel jongeren tegelijk kan ik komen?

Uit ervaring weten we dat een ideale groepsgrootte niet de 25 personen overschrijdt. De ruimte laat niet toe om veel meer dan 25 personen rustig te ontvangen.

 

Is er begeleiding voorzien?

Onze TEJO-vrijwilligers staan enthousiast klaar om jullie welkom te heten en wegwijs te maken doorheen de expo. Bij vragen of problemen kan je bij hen terecht. Voor de pedagogische begeleiding van je groep sta je zelf in. Bij grotere groepen (méér dan 20) is het best dat je met méér dan 1 begeleider komt én dat je zelf op voorhand al eens een kijkje komt nemen.

Hebben jongeren die nog niet zo goed Nederlands spreken iets aan de expo?

De expo is redelijk talig opgevat. Dat wil niet zeggen dat zij er niets aan hebben. Er zijn verschillende belevingsopdrachten waar de bezoekers – mits intensieve begeleiding – ook veel aan hebben. Om die reden beperk je de groepsgrootte van anderstalige jongeren best tot ongeveer 10 en voorzie je best 2 of meer begeleiders.

Is voorbereiding nodig?

Om je groep de expo ten volle te laten beleven is het interessant om op voorhand al aan de slag te gaan met het lessenpakket. Zeker als je een combi-bezoek plant, kan je best met je groep eens nadenken over mogelijke vragen die ze willen stellen.

Vraagt je groep intensieve begeleiding? Kom dan al eens op voorhand langs zodat je goed zicht hebt op de expo en de belevingsopdrachten.

Wat houdt een combi-bezoek in?

Vanuit haar ervaringen als jeugdadvocate, docente en onderzoekster, psychotherapeute en oprichtster van TEJO brengt Ingrid De Jonghe meer verdieping en achtergrond over de drie thema’s (welzijn, rechtspositie, hulpverlening). Ze neemt ruim de tijd om in te gaan op vragen uit de groep en gaat samen met de jongeren op zoek naar datgene dat écht telt. Aansluitend op deze workshop gaan de jongeren zelf aan de slag in de belevingsexpo. Een combibezoek kan doorgaan vanaf 10 personen en is gratis. Reken op 2,5 à 3 uren.

De reeks combi-bezoeken die in de agenda beschikbaar waren gesteld zijn reeds geboekt. Wens je deze workshop toch te boeken? Geef een seintje op welzijnjong@tejo.be.

 

Welke corona-maatregelen zijn van toepassing?

Een covid-safe-ticket is niet vereist. We vragen je wel om gedurende het hele expo-bezoek een mondmasker te dragen. Wij voorzien de nodige verluchting in de expo-ruimte.